Kennisevent ‘Verduurzamen tegen de stroom(congestie) in’

Verslag kennisevent Dilas van woensdag 14 mei

Hoe maak je jouw duurzame ambities waar in een tijd van stroomschaarste? Die vraag stond 14 mei centraal bij het Dilas kennisevent ‘Van netcongestie naar zero-emissievastgoed’ in Rotterdam. Veel voorbijkomende antwoorden waren: samenwerken, slim sturen en technische oplossingen. Koplopers uit de logistiekeen industriële vastgoedketen vertelden daarover en deelden hun aanpak. Samen met de gesprekken in de informele gedeelten zorgden zij ervoor dat de 50 bezoekers helemaal opgeladen naar huis gingen.

Je moet maar durven, een event organiseren op een locatie waar het programma moet concurreren met een uitzicht dat tot het mooiste van Nederland behoort. Dat uitzicht zie je op de 17de verdieping van het World Port Center. Havenbedrijf Port of Rotterdam houdt kantoor in die toren op de ‘Kop van Zuid’. De havenbeheerder is aangesloten bij Dilas en was de gastheer van het kennisevent. Op de verdieping waar de door 50 leden bezochte bijeenkomst gehouden werd, heb je een schitterend uitzicht over de stad Rotterdam en haven. Daartegenover stelde Dilas een boeiend en afwisselend programma met alle ruimte voor eigen inbreng en interactie, onder de bezielende moderatie van Tom Runhaar.

Nieuwe bestuursleden

Nanne Zwiep vervulde de rol van dagvoorzitter. Hij is onder meer projectdirecteur bij Bedrijvenpark Medel in Tiel en in februari benoemd tot nieuw bestuurslid van Dilas. Dat geldt ook voor Leo Kemps, die directeur is bij Logistics Community Brabant. Met beide nieuwe bestuursleden konden de leden kennismaken tijdens het event. Bij een van de volgende bijeenkomst op 2 jui kunnen zij ook de hand schudden van het derde nieuwe bestuurslid; René Geujen van Next Level.

Netcongestie in haven

Bij de opening en introductie van het event werden de bezoekers welkom geheten door director breakbulk Danny Levenswaard van Port of Rotterdam. Hij gaf onder meer aan dat netcongestie ook in de Rotterdamse haven een steeds groter probleem wordt en groei en verduurzaming in de weg zit. Hij was benieuwd om te horen hoe vooroplopende partijen in de logistieke– en industriële vastgoedketen daarmee omgaan.

Doorzetten, meebewegen en durven

Het dilemma waarover Levenswaard sprak, verwoordde Tom Runhaar zo in zijn openingswoord: “Hoe blijf je trouw aan je duurzaamheidsambities, als de spelregels steeds veranderen én het speelveld soms lijkt stil te liggen? Daar gaan we het vandaag over hebben. Niet alleen over de problemen, maar juist ook over de keuzes, de slimme oplossingen en de pioniers, die ondanks alles blijven bouwen aan een emissieloze toekomst. Kortom, welkom op deze dag over doorzetten, meebewegen en durven om te investeren tegen de stroom in.”

Keynote Lidl Bouw & Vastgoed

Een van de bedrijven die tegen de stroom(congestie) in durft te investeren, is Lidl. De supermarktketen bevoorraadt haar 440 gasloze filialen sinds vorig jaar fossielvrij. Vóór 2030 moet dat transport volledig geëlektrificeerd zijn. Daarvoor opende het bedrijf vorig jaar bij twee distributiecentra nieuwe snellaadpleinen. Teamleider energie van Lidl Bouw & Vastgoed Ruben Kuipers vertelde in zijn keynote ‘De realiteit van netcongestie en de toekomst van energie’ hoe die onderneming haar duurzame ambities wil waarmaken de komende jaren.

Slim sturen met de buren

“Alle zes daken van onze distributiecentra moeten voor het einde van dit jaar volledig gevuld zijn met pv-panelen”, vertelde Kuipers. “In 2024 haalden we 7% van onze totale energievraag uit zonnepanelen. Straks moet dat naar verwachting ongeveer 13% zijn. Daarvoor is onder meer slim sturen met de buren van onze DC’s nodig, omdat we anders in de zomer met een overproductie aan zonnestroom zitten. Die terugleveren aan het net kost geld. Zoals TenneT laatst ook al aangaf, is het stroomnet niet vol, maar zijn de pieken te hoog. Slim sturen met de buren zien wij als belangrijkste oplossing daarvoor in de komende jaren. Om dat te kunnen doen, en daarnaast ons energieverbruik te monitoren, analyseren en optimaliseren, zijn we bezig met de implementatie van een superslim EMS. In het ideale scenario kunnen we daarmee op termijn het beschikbare vermogen stuurbaar maken op de rittenplanning, netcongestie, zonne- en windactiviteit en de marktprijzen.”

Breakout-sessies

Na de keynote verlieten de bezoekers de grote zaal om in twee groepen deel te nemen aan de breakout-sessies. Van tevoren konden zij aangeven welke zij wilden bijwonen. Sessie 1 werd verzorgd door vice president energy & sustainability Europe Melchert Duijve van Prologis. Die groepssessie had als titel ‘Ontwikkelen zonder stroom – hoe dan?’ Hierin werd ingegaan op de (on)mogelijkheden bij netcongestie en de slimme oplossingen daarvoor. Die laatsten liggen volgens Duijve onder andere in lange termijn strategieën, samenwerking (waaronder met de buren), tijdelijke oplossingen, zoals batterijopslag, op duurzame brandstof draaiende generatoren en het delen van blokstroom, en slimme ontwerpkeuzes. Daarbij noemde Duijve bijvoorbeeld het standaard opnemen van zonnepanelen in het ontwerp en met behulp van een slimme indeling en het aanpassen van het proces verbruikspieken vermijden.

Lage kWh-prijs

Bij sessie twee draaide het om de vraag ‘laadinfra en batterij voor je huurder – slim of onnodig?’ Daarin ging Robert Gunsing in op de vraag of het voor gebouweigenaren of verhuurders een goede zet is om te investeren in laadinfrastructuur en energieopslag bij hun logistiek vastgoed. Gunsing is eigenaar van Mobilyze, een bedrijf dat ondernemingen met een (vracht)wagenpark helpt bij de transitie van diesel naar elektrisch. Hij is ervan overtuigd dat batterij-elektrisch rijden de komende jaren zijn doorbraak zal beleven in het wegtransport. Onder meer door nationale en Europese regelgeving, die diesel duur(der) maakt en elektrisch rijden aantrekkelijker. Anders dan bij diesel kun je bij EV invloed uitoefenen op de prijs van de ‘brandstof’, stelt hij. Locaties die gebruikers op het gebied van elektrisch laden faciliteren en daarbij een lage kWh-prijs bieden, kunnen daarom in de visie van Gunsing rekenen op een langdurig verblijf van logistieke bedrijven in hun vastgoed.

Tien tegenstellingen

In de pauze hadden de deelnemers genoeg stof om over (na) te praten en gelegenheid om nieuwe contacten op te doen en ervaringen uit te wisselen. Met het napraten over de breakout-sessies opende Tom Runhaar het tweede deel van het event. Door de vragen die hij aan Duijve en Gunsing stelde, kregen de deelnemers de highlights van beide sessies mee.

Voor de interactieve paneldiscussie voegden Arnaud van der Eijk van Wayland Real Estate en Michael van Ooijen van Michael van Ooijen Advies (en voorheen van Rhenus Logistics) zich bij het tweetal. Aan hand van tien tegenstellingen, waarbij de panelleden verplicht een keuze moesten maken, gingen zij met elkaar en de zaal de discussie aan. Een van de tegenstellingen, die Runhaar aan hen voorlegde, was bijvoorbeeld ‘Ik bouw pas als alles zeker is’ versus ‘Ik begin met bouwen en los problemen onderweg op’.

Levendige discussie

Tijdens de levendige discussie vroeg Duijve aan Van Ooijen wat zijn verwachtingen zijn ten aanzien elektrische vrachtwagens. “Ik vraag dit”, zei Duijve, “omdat wij vanuit de markt nog helemaal geen vraag krijgen naar bijvoorbeeld panden met laadfaciliteiten.” Van Ooijen gaf aan dat tussen nu en twee jaar het aantal elektrische trucks sterk gaat toenemen. “Die ontwikkeling is niet meer stoppen. Die gaat sowieso door, ongeacht wat de politiek op dat vlak gaat doen.” Hij kreeg daarin, niet geheel verrassend, bijval van Robert Gunsing.

Schieten in het wilde weg

Arnaud van der Eijk opperde het idee, voor grotere organisaties, om zelf een ‘transitieafdeling’ op te zetten die oplossingen bedenkt voor onder andere netcongestie. “Nu gaat iedereen naar dezelfde bureaus voor advies waardoor je je niet of nauwelijks kunt onderscheiden.”

Vooral bij de tegenstelling ‘Mijn duurzaamheidsambities staan vast’ versus ‘Ik pas mijn ambities aan de realiteit aan’ waren er meningsverschillen. Van der Eijk neigde naar optie twee omdat je dan kan inspelen op daadwerkelijke veranderingen. Van Ooijen koos voor optie één. “Doe je dat niet, dan ben je in het wilde weg aan het schieten en wat je dan raakt noem je je doel. Nee, je moet naar een vooraf gesteld doel werken.” Over dat standpunt waren de meningen verdeeld.

Kracht van Dilas

De schietmetafoor kwam ook voorbij in de afsluiting van Nanne Zwiep. “Verduurzamen midden in een energietransitie heeft iets van schieten op een bewegend doel”, zei hij. Hij hoopte dat deelnemers, met wat zij op het kennisevent gehoord hebben, doelgerichter aan de slag kunnen.

Tom Runhaar onderstreepte in zijn slotwoord de kracht van Dilas. “Die zit ‘m in de kennis die de leden inbrengen. Door die te bundelen en te delen, kunnen we als sector écht stappen vooruit zetten.”

Voor het delen van kennis en ervaringen was vervolgens volop gelegenheid tijdens de afsluitende netwerkborrel.

De volgende Dilas-events zijn de ledenbarbecue op woensdag 2 juli bij Dilas-lid Proptimize in Den Bosch. In diezelfde stad vindt op vrijdag 19 september in de Verkadefabriek het Nationaal Vastgoeddebat plaats.