Succesvolle pitches tonen schoonheid logistiek vastgoed op Dilas-event
Kan logistiek vastgoed waarde toevoegen aan de omgeving? Die vraag stond donderdag 12 oktober centraal op het event van Dilas en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in De Gelderlandfabriek in Culemborg. Elf toonaangevende bedrijven gaven daar in korte en krachtige pitches weer dat het antwoord daarop volmondig ‘ja’ is.
Met rondetafelgesprekken, interviews en zaaldebatten was het een zeer interactief event. Rond de honderd belangstellenden namen eraan deel. Met hen waren alle betrokken partijen vertegenwoordigd: vastgoedsector, bedrijfsleven, overheden, onderwijs en wetenschap. 80% van de deelnemers gaf aan in april ook bij het ‘Nationale Debat over de Toekomst van Logistiek’ geweest te zijn. Dat organiseerde de brancheorganisatie voor industrieel en logistiek vastgoed Dilas toen met het College van Rijksadviseurs en had als doel antwoord te krijgen op de vraag of er nog ruimte voor logistiek is in Nederland. De verschillende partijen vonden elkaar op 21 april in de ambitie om Nederland mooier en duurzamer te maken en in de wens zich hier gezamenlijk voor in te spannen.
Om te laten zien wat er in de praktijk al gebeurt en mogelijk is, als het gaat om mooier en duurzamer logistiek vastgoed, werd dit follow-up event georganiseerd door Dilas. Ditmaal in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), dat als partner ook al betrokken was bij het nationale debat.
Inspirerende voorbeelden
Dagvoorzitter en journalist Frénk van der Linden opende ‘Ontdek de Schoonheid van Logistiek Vastgoed’, zoals het event officieel heette. Hij vroeg de zaal onder andere wat de aanwezigen graag zouden willen veranderen. Daarbij bleken eenduidige regelgeving en een overheid met een strategische visie hoog op de lijst te staan. Daarna interviewde Van der Linden Dilas-bestuurslid Tim Beckmann (CEO bij Intospace®) en senior beleidsmedewerker Charles Aangenendt van het ministerie van BZK. Zij bevestigden de wens om in gezamenlijkheid te willen werken aan het mooier en duurzamer maken van Nederland. Maar hoe vertaal je dat bij logistiek vastgoed in concrete oplossingen? Die vraag stond centraal bij ‘Ontdek de Schoonheid van Logistiek Vastgoed’.
Beckmann beloofde Aangenendt en de zaal een middag vol inspirerende voorbeelden van het op een waardevolle wijze integreren van logistiek vastgoed in de leefomgeving. Die voorbeelden werden via elf pitches gepresenteerd en waren onderverdeeld in de thema’s: architectuur, ecologie, energie, multifunctioneel ontwikkelen en circulariteit.
Ikea Westbahnhof Wenen
Onder de gepresenteerde oplossingen zaten zowel binnenlandse als buitenlandse initiatieven. De eerste die het Dilas pitchpodium betrad was Jakob Dunkl van het Oostenrijkse architectenbureau querkraft. Via een beeldverbinding vertelde hij over de stadswinkel van Ikea bij de Westbahnhof in Wenen die zijn bureau ontwierp. De opdracht daarbij was om met een gebouw te komen dat van Ikea een goede buur zou maken op die plek. querkraft vertaalde die in een opvallend en duurzaam gebouw met op de balkons en het dak in totaal 160 bomen. Uit het feit dat er in de buurt een fanclub voor het gebouw is opgericht, zou je kunnen opmaken dat het architectenbureau in zijn opzet geslaagd is.
Natuur en ecologie leveren meer op dan ze kosten
Van Wenen ging het vervolgens naar Breda. Naar het daar ingrijpend verbouwde WDP Prinsenhil Logistics Park. Dit project werd gepitcht als voorbeeld van het tweede thema ‘Ecologie en natuurinclusief bouwen’. Volgens Sleutjes laat logistiek vastgoedspecialist WDP met dit bedrijfsverzamelgebouw zien hoe biodiversiteit en duurzaamheid kunnen worden geïntegreerd in logistieke infrastructuur. Met behulp van onder meer illustraties liet hij zien hoe WDP Prinsenhil Logistics Park opgaat in de omgeving en gaat bijdragen aan het herstel van de lokale fauna en flora en dat ook nog zonder extra kosten ten opzichte van de huidige situatie.
Binnen datzelfde thema hield architect Diederik de Jonge van Heembouw Architecten ook een pitch. Hij liet zien hoe bij een distributiecentrum in Utrecht de buitenkant van een sprinklertank is omgevormd tot het grootste insectenhotel van Europa, hoe je met een daktuin een natuurinclusief dc kunt creëren (project Virgo Aalsmeer) en hoe bij DC Ara in Almelo een natuurscherm van 1 km de biodiversiteit bevordert en het gebouw erachter in zijn omgeving laat opgaan.
Lokale groene energiecentrales
Het derde thema, ‘Energie en logistiek vastgoed’, telde drie pitches. De eerste was van Sunrock. Commercial lead van dat bedrijf Michiel Aandewiel liet zien hoe logistiek vastgoed via het ter adoptie aanbieden van een zonnedak bedrijven, instellingen, organisaties en woningen kan voorzien van duurzame energie. Een voorbeeld daarvan is Smartlog Maasvlakte dat via zijn dak elektriciteit gaat leveren aan een Rotterdams ziekenhuis.
CEO Jan Willem de Jong van iwell toonde bij dit thema hoe met batterijoplossingen en het creëren van energiehubs het congestieprobleem succesvol kan worden gepareerd. Zijn bedrijf ontwikkelt en produceert daarvoor zowel kleine als grote (tot 160 MWh) kant-en-klare batterijoplossingen. Een praktijkvoorbeeld van zo’n energiehub is te vinden op Schiphol Trade Park. Smart energy consultant Gerben Vermeulen van technologiebedrijf Spectral legde in het kort uit hoe de voor dat bedrijventerrein ontwikkelde collectieve energievoorziening eruitziet en in de praktijk werkt.
Mixed use en circulariteit
Na de pauze was het tijd voor het thema ‘Mixed use, multifunctioneel ontwerpen’. Medeoprichter en partner Milan Bergh van APTO (interdisciplinair bureau op het gebied van architectuur en projectontwikkeling) presenteerde daar het plan om onder de RAI in Amsterdam een ondergrondse logistieke hub te creëren in combinatie met het vergroenen van de omgeving en woningbouw. Als die plannen in een uitvoeringsfase komen is de kans groot dat er, in ieder geval voor een deel, gekozen gaat worden voor circulair bouwen.
Duurzaamheidcoördinator Esmee ten Pas van VDR Bouwgroep vertelde in het daarop aansluitende themablok over circulariteit, over het Nexteria-initiatief van haar bedrijf. Via het Nexteria Gebouwpaspoort kun je het begrip circulair gebouw concreet maken en ontstaat er inzicht in de waarde van alle toegepaste materialen. Een van die materialen zou hout kunnen zijn. Woody Building Concepts (a JAJO company) bouwt daarom hoofdzakelijk met hout. Uit duurzame bosbouw verkregen Europees hout welteverstaan. En dat kan ook heel goed toegepast worden in logistiek vastgoed, verzekerde commercieel manager Job Kuijpers van JAJO. Daarbij hanteert zijn bedrijf het motto: ‘hout waar het kan, beton waar het moet’.
Alles in één Levi Strauss & Co DC
Aniek Averesch van Circulairstaal (zusterbedrijf van Brink Staalbouw) pitchte het toepassen van demontabele ontwerpen bij logistieke gebouwen. Door bijvoorbeeld connectors te gebruiken in plaats van lasverbindingen wordt het veel makkelijker om stalen elementen van panden opnieuw in te zetten bij nieuw vastgoed.
In de elfde en laatste pitch van de dag kwamen alle thema’s samen in één project. Dat is het in aanbouw zijnde distributiecentrum van Levi Strauss & Co in het Duitse Dorsten. Het is een project van de Nederlandse Delta Development Group. Construction projectmanager Philipp Sonneck vertelde over de totstandkoming en bijzonderheden van dit ‘groenste dc van Duitsland’. Het project onderscheidt zich door het gebruik van circulaire bouwmaterialen, de toepassing van geothermie en zonnepanelen, de aanleg van groene daken en de aandacht voor biodiversiteit.
Posivitisme
De elf pitches vonden plaats vanaf het podium in de zaal. De deelnemers aan het event waren verdeeld over elf ronde tafels. Na elk thema kregen zij een aantal vragen voorgelegd waarmee zij met elkaar in gesprek gingen. Daarna ging Frénk van der Linden de zaal in om de uitkomsten daarvan te verzamelen. Ook interviewde hij degenen die de pitches gaven. Aan het einde van de middag vroeg hij een aantal deelnemers hoe zij het event ervaren hadden. Een van hen merkte op: “Vooral het positivisme valt mij op. Er is een sfeer van: kom op, let’s do it. En dat bevalt mij erg goed.” Een ander zei: “Het is indrukwekkend om te zien dat er al zo ontzettend veel gebeurt. Wat mij ook aanspreekt is de grote wil om samen te werken.”
Toevoegen waardeplan
Die wil tot samenwerking bleek na afloop ook bij de organisatoren onverminderd sterk. Zowel Dilas als het ministerie van BZK keken terug op een alleszins inspirerende en succesvol verlopen middag. Tim Beckmann pleitte in de afronding voor het toevoegen van een waardeplan aan projecten. In dat plan moet helder en overzichtelijk komen te staan op welke vlakken nieuw logistiek vastgoed waarde toevoegt aan zijn omgeving. Ook riep hij planologen en stedenbouwkundigen op niet op de stoel van macro-economen te gaan zitten als het gaat om het bepalen welke logistiek er wel of niet nodig is in Nederland.
“Er is in- en uitvoer en distributie van goederen nodig. Dat kan niet zonder infrastructuur en dus niet zonder logistiek”, aldus Beckmann. “We hebben vanmiddag kunnen zien dat de gebouwen daarvoor op vele manieren een waardevolle rol kunnen spelen op het vlak van verduurzaming, de energietransitie, het bevorderen van de biodiversiteit en het mooier maken van Nederland.”
Het Dilas Pitchpodium ‘Ontdek de schoonheid van logistiek vastgoed’ werd mede mogelijk gemaakt door Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM), Circulairstaal, Industrial Real Estate Partners en De Vries en Verburg.