Focus op herontwikkeling oude bedrijfslocaties werpt vruchten af

Afgelopen acht jaar zijn er in Nederland 116 verouderde bedrijfslocaties van minimaal 15.000 vierkante meter herontwikkeld. Daardoor is 4,4 miljoen vierkante meter merendeels nieuw bedrijfsvastgoed ontwikkeld. Deze conclusies trekt adviesbureau Buck Consultants International uit een onderzoek naar herontwikkeling van bestaande terreinen.


Het succesvol herontwikkelen van verouderde bedrijfslocaties is van groot belang in tijden van ruimtenood, stellen de onderzoekers. Het helpt bedrijven, vermindert de zogenaamde ‘verdozing’ van het landschap, levert behoud van werkgelegenheid op en leidt tot toekomstbestendige bedrijventerreinen door verbetering van kwaliteit en duurzaamheid.

De herontwikkeling heeft er afgelopen acht jaar voor gezorgd dat 320 hectare nieuw te ontwikkelen bedrijventerrein niet nodig is geweest, ook omdat de locaties na de herontwikkeling veel intensiever worden benut (92 procent hogere ruimte-intensiteit). In deze nieuwe – grotendeels logistieke – gebouwen werken nu zo’n 14.000 mensen.

Traditionele hotspots lopen voorop

De herontwikkeling van verouderde bedrijfslocaties heeft de afgelopen jaren al flink vaart gekregen, aldus René Buck, directeur van Buck Consultants International. “Sinds 2016 is er een gestage toename van dit type herontwikkelingen. Noord-Brabant, Utrecht, Limburg en de regio Rotterdam lopen voorop. De laatste jaren hebben we het over 800.000 tot 1 miljoen vierkante meter herontwikkeld logistiek en industrieel vastgoed per jaar”.

Buck wijst erop dat de maatschappelijke opbrengsten groot zijn. Op deze terreinen werken nu 14.000 mensen, er hoefden geen nieuwe locaties te worden ontwikkeld, de gebouwen zijn allemaal duurzaam en energie-efficiënt en de ruimtelijke kwaliteit van de bedrijventerreinen is toegenomen. Deze herontwikkelingen passen volledig in het beleid van het Rijk, provincies en gemeenten, maar zijn in zijn ogen niet dé oplossing voor alle ruimtezoekende bedrijven.

“De relatief gemakkelijke herontwikkelingen zijn nu gerealiseerd, dus het wordt nu lastiger en complexer. Bovendien is er volgens de Rijksoverheid tot 2030 jaarlijks nog vraag naar 700 hectare bedrijventerrein, waarvoor ook zeker volledig nieuwe bedrijventerreinen nodig zijn,” zo waarschuwen de adviseurs.

Leidraad Herontwikkeling Bestaande Bedrijfslocaties

Tegelijkertijd met het onderzoek is ook een ‘Leidraad Herontwikkeling Bestaande Bedrijfslocaties’ gepresenteerd. Deze Leidraad biedt concrete handvatten om als lokale overheid aan de slag te gaan met herontwikkeling in goede dialoog met de markt. Senior adviseur Jordi Hubers: “Het is een richtlijn en dient als houvast en ondersteuning in beleidsvorming en uitvoering van herontwikkeling. De focus van de Leidraad ligt op grotere, integrale herontwikkelingsinitiatieven met bredere gevolgen voor de (in)directe omgeving en substantiële verduurzamingsmogelijkheden.“

Herontwikkeling is een dynamisch en ingewikkeld proces dat niet vanzelf tot stand komt. In de praktijk moeten diverse hardnekkige obstakels worden overwonnen. Dit omvat bijvoorbeeld het aanpakken van (ernstige) bodemvervuiling, de sloop van verouderde gebouwen, het aanpassen van achterhaalde bestemmingsplannen en het regelen van vergunningen voor nieuwe of te revitaliseren panden en bedrijfskavels. Een succesvolle herontwikkeling vraagt om een constructieve samenwerking tussen de gemeente en de initiatiefnemer.

Vijf belangrijke invalshoeken

De Leidraad onderscheidt vijf belangrijke invalshoeken die cruciaal zijn voor het slagen van herontwikkelingsprojecten: het gebouw, de kavel, de directe omgeving, de organisatie en participatie. In totaal zijn er 22 belangrijke uitdagingen in kaart gebracht, waarvoor mogelijke oplossingen zijn ontwikkeld. Denk aan maatregelen voor het zorgvuldig inpassen van bedrijfsgebouwen, het stellen van haalbare eisen aan duurzaam en circulair bouwen, en het toepassen van technieken voor duurzame energie en klimaatadaptatie. Daarnaast wordt aandacht besteed aan het optimaliseren van gemeentelijke organisatie: effectieve communicatie met de initiatiefnemer en het opzetten van goed doordachte participatietrajecten komen hierbij nadrukkelijk aan bod.

Het onderzoek naar de herontwikkeling van bestaande terreinen is uitgevoerd in opdracht van vijftien professionele vastgoedontwikkelaars en -beleggers en het Ministerie van Economische Zaken.

Bron: Herontwikkeling bedrijfslocaties : Leidraad biedt gemeenten houvast – BT-online.nl

25th November 2024