Houtlab gecertificeerd met certificaat Construction Stored Carbon

Amsterdam – Op 11 juni 2024 is Houtlab als eerste gebouw ter wereld gecertificeerd met een certificaat voor Construction Stored Carbon (CSC). Dit certificaat geeft inzicht in de hoeveelheid CO2 die in een bouwwerk is opgeslagen. In het geval van Houtlab gaat het hier om zo’n 370.000 kilo CO2.

Belonen van CO2-opslag

In tegenstelling tot eerdere methoden waarbij uitstoot kan worden gecompenseerd door bijvoorbeeld het aanplanten van bossen, beloont deze certificering daadwerkelijke CO2-opslag in biobased constructies. De waarde van de CO2-certificaten wordt door Stichting Climate Cleanup ingeschat op €100,- tot €200,- euro per ton CO2. De verwachting is dat deze waarde gaat stijgen door nieuwe Europese wetgeving en bewustwording over de maatschappelijke kosten van CO2, die vele malen hoger liggen.

Initiatiefnemers certificaat

Het CSC-certificaat is een initiatief van Stichting Climate Cleanup. Bij de ontwikkeling van de rekenmethodiek zijn belangrijke voorvechters van biobased bouwen in Nederland aangehaakt zoals Pablo van der Lugt (Tomorrow Timber), Jan Willem van de Groep, Norbert Schotte en Peter Fraanje van Built by Nature Nederland. De certificering wordt uitgevoerd door ONCRA (Open Natural Carbon Removal Accounting), het certificeringsplatform van Climate Cleanup.

Bijdragen aan een duurzamere bouwsector

De CSC-certificering stimuleert CO2-opslag in gebouwen, en maakt het mogelijk om een nog niet haalbaar businessmodel, haalbaar te krijgen. Daarnaast biedt het gebouweigenaren en ontwikkelaars de kans om bij te dragen aan een duurzamere bouwsector. Met een verkoopstrategie gericht op relevante marktpartijen, zoals verzekeraars en technologiebedrijven, wordt getracht een krachtig marktsignaal af te geven.

V.l.n.r.: Peter Fraanje – Maarten Bakker – Sacha Brons – Pieter van den Wittenboer – Job Kuijpers – Jan Kadijk

Over Woody Builders

Woody Builders is onderdeel van JAJO, een groep bouwgerelateerde bedrijven die het nieuwe fundament legt in een veranderende wereld. Woody Builders helpt opdrachtgevers van kantoor- en bedrijfspanden natuurlijk voorop te lopen door op een innovatieve manier samen te werken met de natuur. Met technologie, hout en biobased materiaal als bondgenoten. Woody Builders maakt bedrijfspanden die CO2 opslaan in plaats van uitstoten. In eigen beheer, van ontwerp tot en met realisatie.

Meer weten?

Voor meer informatie, beeldmateriaal of mogelijkheden voor een interview neem contact op met Petra Gremmen, Manager Marketing & Communicatie, via: T 088 – 205 34 00 of p.gremmen@jajo.com.