Pitch Podium

Logistiek vastgoed kan zonder twijfel waarde toevoegen aan de omgeving. Dilas toont dit aan met elf toonaangevende bedrijven. Zij gaven donderdag 12 oktober hun pitches met ideeën tijdens het Dilas-event ‘Ontdek de Schoonheid van Logistiek Vastgoed’. Bevlogen vertelden zij hoe zij de toekomst van logistiek vastgoed voor zich zien. Bekijk hieronder de video’s van  de pitches terug.

Ook hebben we een whitepaper gemaakt om de lessons learned uit de pitches samen te vatten. Deze kun je hier downloaden.

De pitches gaven stuk voor stuk inspirerende voorbeelden van het op een waardevolle wijze integreren van logistiek vastgoed in de leefomgeving. De elf pitches waren onderverdeeld in vijf thema’s: architectuur, ecologie, energie, multifunctioneel ontwikkelen en circulariteit.

Het einde van het saaie bedrijfspand

Waarom accepteren wij met z’n allen nog dat we werkzaam zijn in een saai kantoorpand of op een grijs bedrijventerrein? Dat vraagt Diederik de Jonge, architect bij Heembouw Architecten, zich af. Volgens hem kan het namelijk duurzamer, ecologischer en met meer aandacht voor de natuur. Tijdens zijn pitch op het Dilas Pitch Podium schetste hij hoe hij dat voor ogen ziet.

Een groene oase op een verouderd industrieterrein

Nooit grijze dozen meer. Daarvoor pleit Martijn Sleutjes, Development Manager bij WDP. Tijdens zijn pitch op het Dilas Pitch Podium liet Sleutjes zien hoe een bedrijfspand er volgens hem uit moet zien. Een gebouw met gelaagdheid, organische vormen en natuurlijke kleuren en vergeet daarbij zeker de omgeving niet. “Een groene oase op een verouderd industrieterrein.”

Adopteer een zonnedak

De logistieke sector is vanuit energieperspectief zeer interessant. De enorme dakoppervlaktes van gebouwen zijn uitermate geschikt voor het opwekken van zonne-energie. Maar de gebruiker maakt relatief weinig gebruik van die energie. Waarom die energie niet adopteren en aanbieden aan een ziekenhuis zoals in Rotterdam? Michiel Aandewiel, Commercial Developer van Sunrock, pitchte tijdens het Dilas Pitch Podium voor het adopteren van een zonnedak.

Stuur op demontabel ontwerpen

Hoe staat het met de herbruikbaarheid van onze gebouwen? Niet goed, constateert Aniek Averesch, eindverantwoordelijke van Circulairstaal. Minder dan drie procent van de honderden miljoenen staal die de afgelopen jaren is gebruikt voor nieuwe logistieke gebouwen is demontabel ontworpen. Tijdens haar pitch op het Dilas Pitch Podium riep Averesch op tot actie. Tijd voor demontabel ontwerpen.

Creëer samen een nieuwe realiteit

Creëer samen een nieuwe realiteit, die oproep deed Esmee ten Pas, duurzaamheid coördinator bij VDR Bouwgroup, tijdens haar pitch op het Dilas Pitch Podium. Volgens haar is het noodzakelijk om bij nieuwe vastgoedprojecten niet alleen te kijken naar de korte termijn, maar dat ook de lange termijn een prominente rol krijgt. Hoe doe je dat? Door ketensamenwerking. 

Samen bereik je meer

Om gas en stroom te besparen probeert de logistieke sector continu haar panden te optimaliseren. Maar op een gegeven moment is de grens bereikt. Tijdens zijn pitch op het Dilas Pitch Podium besprak Gerben Vermeulen, smart energy consultant bij Spectral, de oplossing. Kijk om naar de panden om je heen, want samen kun je die optimalisatieslag nog wel slaan. Precies zoals gebeurd is op Schiphol Trade Park.

Vol elektriciteitsnetwerk biedt kansen

Het elektriciteitsnetwerk is helemaal vol, dankzij het succes van grote zonnepanelenontwikkelaars.  De verwachting is dat de transport- en logistiek sector in de komende zeven jaar vierhonderd procent extra stroom gaat gebruiken. Die schoen lijkt te wringen, maar hier ligt ook een kans, schetste Jan Willem de Jong, oprichter van iwell, tijdens zijn pitch op het Dilas Pitch Podium. Een slimme batterij om zonne-energie op te slaan en te gebruiken op een later moment.

Hout waar het kan, beton waar het moet

We zitten in een klimaatcrisis, dat is geen geheim. Desondanks is er behoefte aan bebouwde ruimte. Dat lijkt niet met elkaar te stroken, maar er is een oplossing. Tijdens het Dilas Pitch Podium maakte Job Kuijpers, commercieel manager bij Woody Building Concepts, zich hard voor het gebruik van hout. Hout slaat namelijk CO2 op. Zijn slogan: hout waar het kan, beton waar het moet.

Verstandige beslissingen voor architectonische schoonheid

Bent u ooit begonnen met de bouw van een gebouw dat zeer duurzaam en ooit heel mooi is, maar de werkelijkheid bleek precies het tegenovergestelde? Deze vraag stelde Philipp Sonneck, projectmanager bij Delta Development, tijdens het Dilas Pitch Podium. Zijn oplossing: het nemen van verstandige beslissingen om architectonische schoonheid te realiseren. Verstandige beslissingen stemmen namelijk alle partijen die bij het project betrokken zijn tevreden.

Logistiek als aanjager van vernieuwing

De logistiek als aanjager van vernieuwing. Milan Bergh, partner van Apto Architects, pitchte dit idee tijdens het Dilas Pitch Podium. Neem de Rai. Zij hebben de ambitie om een nieuwe circulaire hub onder de bestaande gebouwen te bouwen, maar dat is financieel niet haalbaar. Bergh roept om het onderdeel te maken van een logistieke hub voor de buurt. Waarin de logistiek zich vermengd met wonen.

Over het event schreven wij eerder al een verslag. Lees hier het verslag terug, waarin de schoonheid van logistiek vastgoed werd aangetoond.

Het Dilas Pitchpodium ‘Ontdek de schoonheid van logistiek vastgoed’ werd mede mogelijk gemaakt door Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM), Circulairstaal, Industrial Real Estate Partners en De Vries en Verburg.

“DILAS brengt niet alleen samen, maar doet ook mee.”