Nieuwbouw bij netcongestie: het kan wel
Ontwerpende bouwer Heembouw en energiespecialist Joulz hebben een strategische partnerovereenkomst gesloten om tot constructieve oplossingen te komen om stagnatie in bouwplannen door netcongestie te voorkomen. De overeenkomst werd getekend door Rinus Verhey en Peter Holleman van Heembouw Bedrijfsruimten, en Mike Sterkenburg en Sytse Zuidema van Joulz.
Door de stijgende vraag naar elektriciteit en de transitie van fossiele brandstoffen naar duurzame energie, is het elektriciteitsnetwerk in Nederland overbelast, met wachttijden voor nieuwe aansluitingen als gevolg. Netcongestie is een urgent probleem, dat nog wel even aanhoudt. Klagen helpt niet, samenwerken wel. Peter Holleman: “Als ontwerpende bouwer met eigen volwaardig architectenbureau, bieden we onze klanten een integrale oplossing voor hun huisvestingsvraagstuk; dat betekent wat ons betreft ook: anticiperen op het tekort aan aansluitvermogen en meedenken en meewerken aan oplossingen. Met partners zoals Joulz realiseren we energiesystemen die het probleem tijdelijk of permanent oplossen en die minder milieu-impact hebben. Dit doen we door onze gebouwen slimmer te ontwerpen en realiseren en te kijken naar de optimale energiebelasting, en installatieconcepten met een lager energieverbruik. Dit zorgt voor verlaging van de exploitatiekosten en meer bedrijfszekerheid.”
Bedrijvenpark Medel als praktijkvoorbeeld
Een concreet voorbeeld van deze samenwerking is Bedrijvenpark Medel bij Tiel, waar de eerste geheel zelfvoorzienende energiehub van Nederland wordt gerealiseerd. Hier wordt alle stroom lokaal opgewekt, verbruikt, opgeslagen en uitgewisseld. Op die manier wordt het overbelaste elektriciteitsnet ontzien. Deze oplossing is mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen Heembouw en Joulz, en met Industrieschap Medel, de aanstaande gebruikers van het bedrijvenpark en netbeheerder Liander.
Ook voor losse kavels een maatwerkoplossing
De strategische samenwerking tussen Joulz en Heembouw biedt niet alleen voor complete bedrijvenparken, maar ook voor losse kavels met onvoldoende aansluitvermogen perspectief. Holleman: “Bouwgronden zijn schaars in Nederland. Met onze gronddatabank zijn we vaak in staat onze klanten met brownfields en andere te herontwikkelen locaties toch een passende plek te bieden. Daar speelt netcongestie soms ook een rol. Met Joulz bieden we maatwerkoplossingen. Door een aansluiting met minder vermogen te combineren met batterijen, andere energiebronnen in te zetten, installaties aan te passen. Zo wordt een locatie, toch nog geschikt om te gaan gebruiken. Dit is geen garantie dat dit overal lukt, maar er zijn op deze manier zeker kansen. En daar gaan we voor.”