Nationaal Vastgoeddebat

Welke economie willen we zijn? Waarmee willen we ons geld verdienen en in het verlengde daarvan welke ruimtelijke keuzes maken we daarbij? Deze vragen stonden centraal tijdens het Nationaal Vastgoeddebat van Dilas half oktober in de Brainport Industries Campus in Eindhoven.

Dilas-bestuurslid Tim Beckmann, Stijn Steenbakkers, wethouder in Eindhoven van Brainport, economie, onderwijs, KnoopXL en Eindhoven-Noordwest en topsprekers Mathijs Bouman en Diederik Samsom deelden in een lagerhuissetting met de deelnemers hun visie en er was volop ruimte voor debat op deze prangende vragen, inspirerend en soms ook prikkelend.

Bekijk hieronder de volledige presentaties terug van Steenbakkers, Beckmann, Diederik Samsom en Mathijs Bouman.

‘Durf als regio ergens voor te kiezen’

Het geheim achter de groei is volgens de Eindhovense wethouder Stijn Steenbakkers een duidelijke keuze. “Concentreer je en durf als regio ergens voor te kiezen. Dat kiezen vinden we soms lastig. Maar wat hier in de regio Eindhoven gebeurt, is niet alleen van belang voor de regio, maar zeker ook voor Nederland, Europa en de wereld. We hebben in de regio de focus gelegd op innovatie en daar een gezamenlijke strategie op losgelaten. Dat uit zich in een triple helix-model waarin overheden, bedrijven en universiteiten samenwerken. Mede daardoor gaat de economische ontwikkeling hier sneller dan elders in het land.”

‘Maak duidelijke keuzes in het ruimtelijke beleid’

“We willen een miljoen woningen bouwen, ruimte maken voor de circulaire economie en de natuur beschermen. Ondertussen zijn we heel sceptisch over grootschalige bedrijvigheid zoals distributiecentra”, constateerde Dilas-bestuurslid Tim Beckmann bij de aftrap van het Nationale Vastgoed Debat van Dilas. “Het huidige debat suggereert dat we niet alles meer kunnen faciliteren, dat Nederland vol is, en dat we keuzes moeten maken om de ruimtelijke opgave aan te pakken die voor ons ligt. Maar ik draai het graag om. We zijn alleen in staat om goed ruimtelijk beleid te formuleren als we eerst duidelijke keuzes maken.”

‘Leun niet achterover, ren als sector vooruit’

“U moet als sector veel verder naar voren rennen om te laten zien wat er allemaal kan”, was de boodschap van Diederik Samsom tijdens het Nationale Vastgoed Debat van Dilas. De voormalig PvdA-leider gaf als voorbeeld duurzamere logistieke gebouwen die ook nog eens een oplossing vormen voor netcongestie. “Compleet met batterijen om een slim energiesysteem, een energy hub, te vormen. Denk ook aan natuurinclusief bouwen. U bent een sector die bouwt met beton en staal. Niets is zo vernietigend voor biodiversiteit dan dat. Kunt u zich inspannen om minder een belasting te zijn? Hoe gaat u van een negatieve impact niet naar neutraal, maar naar positief? Als u het verschil wil maken, dan is mijn advies dat u nu naar voren moet rennen.”

‘We krijgen onze innovatiemotor niet op gang’

Bedrijven die veel migranten nodig hebben, worden als het aan dit kabinet ligt, niet meer toegestaan in de regio. Ik denk niet dat het gaat gebeuren, maar het is wel de door hen uitgesproken ambitie. Als dit waarheid wordt, wordt de uitdaging van de vergrijzing van onze arbeidspopulatie nog veel groter”, stelde Mathijs Bouman vast. Volgens de econoom en journalist staat Nederland dit jaar op de tiende plaats op de ranglijst van landen met de hoogste arbeidsproductiviteit ter wereld. En we zijn de afgelopen tien jaar alleen maar gedaald op deze ranglijst. De grote puzzel: waarom lukt het niet meer op die productiviteit te verbeteren? We krijgen blijkbaar onze innovatiemotor niet meer goed op gang.”