Logicor: “Wij willen als ontwikkelaar vooruitstrevend zijn in duurzaamheid”

Logicor is afgelopen zomer begonnen met de herontwikkeling van een distributiecentrum in Roosendaal. Bij deze herontwikkeling zijn onder andere de fundering en de vloeren van het oude distributiecentrum op locatie vermalen voor hergebruik als ondergrond voor de nieuwe fundering. “Een oud pand simpelweg slopen en afvoeren is er tegenwoordig niet meer bij”, vertelt Alexander van Gastel, directeur van Logicor Nederland en België.

Bij de herontwikkeling van het nieuwe distributiecentrum, dat van 15.000 vierkante meter naar meer dan 25.000 vierkante meter gaat, voert duurzaamheid de boventoon. Het gebouw krijgt een BREEAM Excellent-certificering en een A++++-energielabel. De oplevering staat gepland voor het eerste kwartaal van 2025. “Wij willen graag ons hoofd boven het maaiveld uitsteken door vooruitstrevend te zijn op het gebied van duurzaamheid”, zegt Van Gastel. “Wij hebben dus gekeken, los van een BREAAM Excellent-certificering, wat we nog meer kunnen doen om het gebouw zo duurzaam mogelijk te kunnen ontwikkelen. Als je een gebouw weghaalt en er komt zoveel puin uit, is het logisch om te kijken wat je kunt hergebruiken. Het zoveel mogelijk lokaal hergebruiken en verminderen van de aan- en afvoer transportbewegingen, en daarmee het verlagen van de CO2-uitstoot, is hierbij doorslaggevend geweest.”

Van Gastel wil met de gebouwen in de Logicor-portefeuille iets toevoegen aan de omgeving en de markt. “We willen een hoge kwaliteit neerzetten en zijn bereid daar serieus in te investeren. Wij hebben uiteraard geen blanco cheque om te bouwen, maar we kijken nadrukkelijk hoe wij onze budgetten zo optimaal mogelijk kunnen aanwenden en daarbij geven we hoge prioriteit aan kwaliteit en duurzaamheid.”

Netcongestie

Een uitdaging in de huidige markt  is netcongestie. De elektrische aansluiting die beschikbaar is, is te beperkt voor het beoogde gebruik. Dat gebruik wordt gestuwd door verduurzaming naar groene stroom en het uitfaseren van gas. Bovendien heeft de gebruiker ook duurzaamheid hoog in het vaandel staan en wil ook mogelijkheden op het terrein voor bijvoorbeeld elektrisch laden van het wagenpark. Van Gastel: “De oplossing die wij hebben gevonden is het plaatsen van zonnepanelen in combinatie met een batterijopslag op de locatie. De overtollige energie die vrijkomt van de zonnepanelen kunnen we opslaan en kan gebruikt worden op het moment dat die energie er niet is. Bijvoorbeeld ’s avonds of ’s nachts. Op die manier zijn we minder afhankelijk van het net.”

Van Gastel merkt op dat een BREEAM Excellent-certificering alle lange tijd als standaard wordt gezien binnen Logicor. Het implementeren van een batterijopslag brengt wel de nodige uitdagingen met zich mee. “Er is meer afstemming nodig tussen de netwerkbeheerder, de aannemer en de gebruiker. Energiemanagement moet anders worden ingeregeld. Dat begint al bij de afstemming van de trafo’s en de installaties in het gebouw. Er moeten energiemanagementsystemen worden aangebracht. Op het moment dat je in een gebouw alle installaties tegelijk aanzet, zorgt dat voor een enorme piek in de energievraag. Je hebt er veel meer baat bij om die vraag te spreiden door bijvoorbeeld de warmtepompen of laadpunten tijdens de ochtend bij het opstarten de beschikbare capaciteit te verdelen.”

Samenwerken met andere marktpartijen

Van Gastel vindt dat er veel bereidheid is in de sector om samen oplossingen te vinden voor onder andere energievraagstukken. “Wij hebben een goede relatie met andere investeerders en ontwikkelaars. De deur staat ook altijd open bij ons als zij vragen hebben over hoe wij zaken aanpakken. Wij proberen elkaar te helpen en delen kennis. Ook al concurreren we natuurlijk ook met elkaar. Elke ontwikkelaar heeft te maken met dezelfde uitdagingen en dan vind ik het logisch dat je elkaar helpt in plaats van dat je allemaal zelf het wiel probeert uit te vinden. We hebben elkaar echt nodig om tot oplossing te komen in het duurzaamheidsvraagstuk.”

Extra dimensie

Het is uitdagend en interessant tegelijk om na te denken over hoe materialen vanuit een oud distributiecentrum hergebruikt kunnen worden in een nieuw distributiecentrum, aldus Van Gastel. “Dat geeft een extra dimensie aan ons werk. Het oude distributiecentrum in Roosendaal functioneerde nog wel en was tot driekwart jaar geleden nog in gebruik, maar maakte niet optimaal gebruik van de grootte van het plot, de lay-out was niet optimaal en was esthetisch gezien een oud gebouw. Het voegde niets toe en deed zelfs afbreuk aan de omgeving. Desondanks hebben wij het kunnen gebruiken als basis voor het nieuwe distributiecentrum. Dat nieuwe centrum wordt efficiënt, modern en duurzaam en voegt wel iets toe aan de omgeving. Economisch uiteraard, maar ook esthetisch en op het gebied van duurzaamheid. Gebruikers verwachten tegenwoordig niet alleen een duurzaam gebouw, het moet ook representatief zijn. Mensen moeten er met plezier werken. Daar ligt een mooie uitdaging voor ons als sector. Om de brownfield locaties, waar nog de nodige verouderde gebouwen staan, te herontwikkelen tot mooie duurzame gebouwen. Daar moeten we als ontwikkelaars vol voor gaan.”

Alexander van Gastel, directeur Logicor Nederland en België